Stockholms bästa barhäng

Som stockholmare är det mer regel än undantag att vara väldigt lokalpatriotisk. Jag själv är ett lysande exempel på det – på fritiden så tillhör det inte vanligheterna att jag lämnar Södermalm. Det är faktiskt knappt att jag rör mig speciellt långt ifrån Hornstull. Beroende på vilken stadsdel man bor i så är det också vanligt att man har mer eller mindre grundade fördomar om de andra områdena i stan. Framförallt finns det många förutfattade meningar om Östermalm och själva sinnebilden av en östermalmare är en ung streber som jobbar med finans, som Oliver Hildebrandt ungefär. Många har också uppfattningen att folk på Östermalm är dryga eller tillgjorda, men där skulle jag vilja påstå att jag inte är så fördomsfull. Jag har flera bekanta som bor i både Vasastan och Östermalm och de är inte speciellt annorlunda jämfört med mig egentligen. Dessutom så är Östermalm en riktigt trevlig stadsdel både när det kommer till shopping och restauranger. Men när det kommer till barer så måste jag, i egenskap av både flitig barbesökare och samtidigt bartender, säga att inget kan jämföras med mitt egna Hornstull.

Bartender tappar upp öl

Balcon de Europa

Det regnar ute och jag sitter och drömmer mig bort och känner mig sliten efter flera långa jobbkvällar. Jag längtar till vita stränder, en värmande sol och vågor som rullar in. Surfar runt och hamnar på en sida där man kan köpa hus Spanien. Det är ganska enkelt att få jobb under sommaren på turistorter när man är utbildad bartender. Jag har varit i Nerja en gång för ett tag sedan där en kompis familj hade sommarhus och jag älskade det. En jättemysig stad med Europabalkongen, Balcon de Europa, som landmärke. Europabalkongen ligger högt på en klippa och idag är det ett välbesökt turistmål, perfekt för selfies. Det är lätt att glömma bort att den byggdes för att hålla pirater och fiender borta. Jag hittar även en lite mindre ort Torrox Costa, lite väster om Nerja, som ser ljuvlig ut! Lite lugnare, men med en lång strandpromenad och massa mysiga restauranger, och det bästa, lite billigare än inne i staden Nerja. Jag ser att bussen till Nerja går regelbundet vilket är helt perfekt. Tänk om denna dröm kunde bli verklighet, jag är så sugen att bara dra till varmare breddgrader!

Stranden Torrox Costa

Spara pengar effektivt

Trots dystra prognoser i höstas inom restaurangbranschen så har det varit en ganska bra vinter. Folk har varit ut och ätit och de har till och med lämnat en hel del dricks. Det tror jag har att göra med att många inte har ätit ute på länge och de vet att vi i restaurangbranschen har varit hårt drabbade. Årets första månader brukar kallas fattigmånader. Det har märkts tydligt på jobbet. Jag har gjort mina vanliga skift men det har varit ganska lugnt så det har inte blivit några extra skift. Jag klarar mig ändå ganska bra ekonomiskt och jag kan tipsa er om enkla men effektiva tips så att det blir pengar över även de fattigaste månaderna. Skippa hämtkaffet och ta med kaffe hemifrån. Byt ut vanliga cigarretterna mot ecigaretter. Gå eller cykla istället för att ta bil eller buss, om det är möjligt. Se över alla onödiga abonnemang och prenumerationer och säg upp dem. Lycka till!

Svart spargris och mynt

Oro i restaurangbranschen inför jul

Det är redan november och advent kryper allt närmare. Tyvärr så verkar det att bli en bister höst i restaurangbranschen även det här året på grund av corona och nya restriktioner är att vänta. Jag gör det mesta för att stärka mitt immunförsvar och har köpt en spikmatta eftersom det är bra mot stress, för det är stressigt att arbeta i en bransch som varit så påverkad under flera månader. spikmattor är bra mot mycket annat också såsom sömnproblem och muskelvärk. En period skriker de efter arbetskraft och sedan slås bilan och telefonen ringer inte. Jag försöker tänka positivt med det är svårt ibland. En positiv sak är att jag förmodligen kommer att få vara mycket ledig kring jul och det var längesedan jag var det, fast jag brukar faktiskt tycka om att jobba under jul. Kanske inte på själva julafton men många företag har julbord innan och sedan jul- och annandagen brukar vara riktigt vassa utekvällar.

Plastgran med julgranskulor

Vän! i förödelsens stund

Idag stannade min bil mitt i rusningstrafiken på Essingeleden och där mitt i allt kaos med bilar som tutar är allt jag kan tänka på dikten “Vän! i förödelsens stund”. Det är tråkigt tycker jag att så få läser dikter nuförtiden för de är så vackra och kan beskriva ett sinnesmod. De få dikter som är kända bland allmänheten är väl de som används vid begravningar. “Vän! i förödelsens stund” är en fantastiskt dikt som är skriven av Erik Johan Stagnelius som är en av de största svenska poeterna. “Sjung i bedrövelsens mörker: Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud.” exakt de raderna kom till mitt huvud då jag satt där och svor för mig själv innan bärgaren kom och jag beställde hem reservdelen på Motortorget. Stagnelius skrev även dramer men de är jag inte så bekant med.

Bilar står tätt vid varandra
Uppslagen bok vid en tekopp

Anna Sofia Forssberg på Hornsgatan 7

Ibland när jag går här på Hornsgatan kan jag tänka på alla människofötter som tidigare har traskat samma väg. Det finns så många berättelser om folk som levde här för länge sedan med de flesta är glömda av tidens gång. Södermalm var inte ett rikt område utan det var i ytterkanten av staden och får väl räknas som slum. Idag är det ju annorlunda även om det fortfarande finns folk med ekonomiska bekymmer som kanske måste låna 20000 kr för att få månaden att gå runt då och då. En person son levde på Hornsgatan 7 hette Anna Sofia Forssberg och hon är känd för att hon blev mördad en januaridag 1862. Huset är borta men hon gick de här gatorna och såg samma hus som oss. Hennes mördare hette Pehr Victor Göthe och skulle bli den sista att avrättas offentligt i Sverige. Mordet var bestialiskt och Forssberg fick halsen avskuren och därefter våldtagen.

Södermalm i Stockholm
Collage av gamla bilder

Tankar på havet

Jag sitter ofta och tänker på havet. Vilken fantastisk skapelse det är egentligen och hur mycket det innehåller ur ett rent filosofiskt perspektiv. Tänk er mitt favoritställe, Mollösund på Orust ute i västerhavet. Där går det att sitta länge på klipporna och samtidigt insupa atmosfärer som bara finns just där och då. En ställning för lutning av fisk, segelbåtar som seglar förbi eller bara havets vågor i kontrast till himlen, små skär och öar. Blir lätt lyrisk över hela skådespelet. Tänk om det går att få tag på en liten stuga där, och att kunna vara där lite när som helst. Jag måste fundera på om jag ska sätta det som ett mål i livet. Jag blir helt uppspelt när jag tänker på det hela. Har redan i huvudet möblerat med både soffa, säng och köksmöbler. sängbord är viktigt med. Att ha ett bra bord som rymmer både tjocka böcker, lampa och som går att använda som avlastning. Nu måste jag sluta drömma för stunden och åka ner och få lite träning. Min bror möter upp där, då skall jag delge honom mina tankar om havet.

Sverige, västkusten, fiskeby

Gone from my sight

En av de vackraste dikter jag vet är Gone from my sight som är skriven Henry van Dyke. Jag har för mig att jag läst en svensk översättning men jag hittar den inte. Dikten handlar om döden och det är inte så att jag dras till det mörka, men just dikter om döden är de som jag tycker mest om. Van Dyke föddes i mitten av 1850-talet i USA och han var både författare, diplomat, lärare och präst. Dikten Gonne from my sight handlar om ett skepp som seglar iväg mot horisonten och försvinner ur sikte, men i samma stund som de på ena stranden inte längre ser skeppet tar de på andra sidan glatt emot det med orden “Here she comes!”, så slutar dikten med tilläggsorden “And that is dying”. Gör er själva en tjänst att läsa dikten för den är vacker. Min bror köpte en sån här till sonen som vi körde med över sjön och där kan man tala om total uppsikt!

Skepp på havet

Fördelarna med att träna tillsammans

Jag och några vänner har bestämt att träffas en gång i veckan för att springa ihop då ingen av oss har motivationen att träna själva. Jag märkte att jag inte sprungit på ett tag eftersom jag fick så ont i ryggen men fick då rekommendation att köpa en träningsryggsäck istället för min slitna före detta skolryggsäck. Den har funkar perfekt så nu springer vi runt i skogen alla tre i likadana ryggsäckar. Att träna med andra är för mig det bästa som finns och det som håller min motivation uppe. Jag har märkt att träningen blir mycket roligare och den blir framförallt gjord för det är svårare att ställa in för att kolla Netflix om det är någon mer med på planen. En annan fördel är att det blir två flugor i en smäll d.v.s du träffar en vän och du tränar, perfekt. Mitt mål och mina vänners mål för 2021 är att gå ned omkring 10 kg då vi alla lagt på oss under pandemin och vi alla har märkt att vi ser snabba resultat. Det är kul att kunna peppa varandra och ha samma mål med träningen.

Två personer som springer i skogen

Ulf Lundell – en nyupptäckt kärlek

På senaste tiden har jag återupptäckt Ulf Lundell. Han är en son av Hornstull och just nu går hans musik varm på min cd-spelare. Yes, du läste rätt – CD-SPELARE – men det är för jag har hans skivor som det. Det är en klyscha men hans låt Öppna landskap är verkligen min favorit. Jag har nog inte lyssnat på den låten på säkert 7 år för att jag spelade den så mycket i mina tonår. Den var en klassiker på våra studentfester. Idag uppskattar jag verkligen texten så himla mycket eftersom den är som poesi. Det är galet att tänka att Öppna landskap släpptes redan 1982. Nästan all text Lundell skrivit är vacker. Jag såg en dokumentär där någon sa att han nog skriver låtarna först och sedan tonsätter dem och det kan jag tänka mig, Fast jag ska erkänna att jag aldrig läst en bok av honom. Nu när jag både har en Volvo, lån hos Zensum AB och brukar fixa matlådor under helgerna så ska jag väl i mitt vuxna liv även sätta tänderna i succéboken Jack.

Solnedgång vid vatten